preloader_img

A ródium bevonat egy olyan általános eljárás, mely növeli az ékszer felületének karcállóságát, miközben ragyogó megjelenést ad.

De mi a ródium?


Milyen körülmények között használják ezt az eljárást, és mit kell tudnunk a költségekről, a kezelés átlagos élettartamáról és magáról a ródiumról? Olvass tovább és fedezd fel mindazt, amit a ródiumról szeretnél tudni.

mi a ródium bevonat

Jellemzői

Atomszáma 45 a periódusos táblán, egy ritka, ezüstfehér színű fém. A ródium közel 10-szer drágább, mint az arany, ami arra kérdésre késztet, hogy miért használják a ródiumot egyszerűen ékszerek bevonására ahelyett, hogy ékszerek alapanyagaként használnák. A válasz erre az elem másik kiemelkedő jellegzetessége - az a tény, hogy rendkívül törékeny.
A Ródiumot 1803-ban felfedezte William Hyde Wollaston, aki először különítette le a platinától. A latin rhodon után nevezte el, amely rózsát jelent. Wallaston a palládium felfedezője is volt.
Nem található meg ásványi formában, csak nyomokban van jelen a platina vagy nikkel ércekben. A világ ródiumának 80% -a Dél-Afrikából származik, és a világ mindössze 20 tonnát termel ki egy évben.

Mi az a ródium bevonat?

Az 1930-as években néhány ezüstkészítő kezdte el használni a ródium bevonatot, hogy olyan ezüst evőeszközöket hozzanak létre, amely nem igényel gyakori polírozást. A ródium felületkezelése fehér arany és ezüst ékszerekre terjedt ki, amely így rendkívül tartós, sötétedésálló felületet teremthet.
A ródium-bevonatok leggyakrabban alkalmazott módszere az elektrolizálós eljárás. Ez magában foglalja anyagnak egy ródiumalapú bevonó oldat hevített fürdőjébe való süllyesztését, melybe elektromos áramot vezetnek. Ez a folyamat azt eredményezi, hogy a ródium oldatból a befogadó felülethez tapad. A ródium-galvanizáló oldatok tipikusan ródium-szulfátot, kénsavat és vizet tartalmaznak.Előnyök

A ródium a visszatükröződésétől eltekintve olyan védő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek funkcionálisan hasznosak fémek bevonására. A ródium soha nem fog elszíneződni vagy elhomályosítani. Emellett keményebb fém, mint az arany, ami azt jelenti, hogy karcolásállóbb és jobban képes túlélni a mindennapi kopás nehézségeit. A ródiumot alkalmanként ezüstben (elsősorban karcolásálló tulajdonságai) és platinában (ragyogása érdekében) is használják.

Figyelmeztetések

A ródium bevonat egyik hátránya, hogy nem tart örökké. A fém végül el fog kopni, amit újra bevonással lehet pótolni. A ródium bevonat tartóssága változhat, de számos tényezőtől függ, beleértve a darab elsődleges felhasználását is (a gyakori használat növeli a kopást, az elemek egymással vagy a bőrrel való tartós érintkezés révén), valamint a bevonat eredeti vastagságát. Jó ötlet, ha fontolóra veszed az extra költséget, hogy vastagabb bevonatot válassz a naponta használt darabokhoz. Sok olyan módszer van arra, hogyan őrizd meg ékszereid eredeti szépségét.

Az Ékszerhaz.hu oldalán árult ékszerek 0,3 mikron vastagságú futtatással rendelkeznek, igy élettartalmuk is hosszabb, mint más fajta vékonyabban futtatott termékek.

Következtetések

Mielőtt ékszereket vásárolnál, kérdezz rá, hogy van-e ródium-bevonata, és ha igen, akkor milyen vastag, hogy pontosan meg tudd becsülni élettartalmukat.