preloader_img

Mi a gyémánt?

Mi az újrahasznosított gyémánt?

Mi befolyásolja a gyémánt minőségét?

Hol található csiszolatlan gyémánt?

Milyen formájúak a csiszolt gyémántok?

Hogyan határozható meg a gyémánt minősége?

Mi a gyémánt minősítés?

Gyémánt színskála.

Szokatlan gyémánt színek.

Gyémánt tisztasági diagram.

Mi a véres gyémánt?

Mi a szivárvány gyémánt?

Mi a fekete gyémánt?

Mi a gyémánt?

A gyémánt a tiszta szén kristályos formája, amely a legkeményebb természetben előforduló anyag a földön. Ez egy értékes drágakő, amely keménységének és nagy fényszórásának köszönhetően évszázadok óta az egyik legértékesebb drágakőnek számít.

 

Mi az újrahasznosított gyémánt?

Az újrahasznosított gyémánt olyan gyémánt, amelyet az előző használat után újra foglalatba raktak és gyémánt újra értékesítettek. Ezek a gyémántok használt, akár antik ékszerekből származnak. A gyémántokat gyakran újra értékesítik, legyen az ok akár megunt ékszer, pénzhiány, árverés vagy a válás után történő osztozás. Nem igazán lehet megmondani a különbséget az újrahasznosított gyémánt és a vadonatúj gyémánt között, így az árazás nagyon hasonló.

 

Ellentétben az újrahasznosított anyagokkal, mint például a papír, a műanyag és a fém, amelyeket beolvasztanak és újra hasznosítanak, hogy különböző termékeket készítsenek, az újrahasznosított gyémántokat megcsiszolták és újra értékesítették eredeti formájukban, vagy kívánatosabb formákra csiszolják. Az utóbbi Karát, illetve súlycsökkenést okoz, így az értéke kisebb lesz. Számos vállalat szakosodott az újrahasznosított gyémántok kereskedelmében. A gyémánt újra hasznosítását sokan "zöldnek" tartják, mivel a meglévő természeti erőforrások hasznosítja környezet további károsítása nélkül.

 

 

Mi befolyásolja a gyémánt minőségét?

A gyémánt minőséget 4 faktor befolyásolja: csiszolás, szín, tisztaság és karát.

 

Hol található csiszolatlan gyémánt?

Csak négy kontinensen találhatóak olyan rétegek, amelyből csiszolatlan gyémántot bányásznak, és a mai működő bányák száma is korlátozott. Az afrikai kontinensen a gyémántbányák Angolában, Botswana-ban, Dél-Afrikában, Zimbabwében, Tanzániában és Lesothoban találhatóak. Az ázsiai bányák Oroszországban és Indiában működnek. Észak-Amerikában mind Kanada, mind az Egyesült Államok bányákat működtet. Ausztrália három különböző helyszínen bányász gyémántokat. A Diamonds State Park kráterje Arkansas államban található, egy ritka példája a nem kereskedelmi jellegű gyémántbányának.

 

 

Milyen gyémánt csiszolási formák vannak

A következők az ismertebb gyémántokat csiszolási formák: Kerek, hercegnő, smaragd, ceruza, marquise, ragyogó, ovális, körte, szív és párna.

Gyémánt csiszolási formák

 

Hogyan határozható meg a gyémánt minősége?

A gyémánt minősége négy tényező határozza meg. Ezek a csiszolás, a szín a tisztaság ás a súly, ismertebb nevén a Karát. A gyémánt színe, tisztasága és karátsúlya természetes állapotának része. Csak a gyémánt vágása marad az ember számára, hogy meghatározza.

 

Sok gyémánt finom sárga vagy barna színnel rendelkezik. A tisztábbhoz és a színtelenebbhez legközelebb eső kövek a legszebbek. A gyémánt világossága a benne található zárványokkal, illetve azok hiányával függ össze. Természetes állapotukban a kisebb gyémántok gyakoribbak, ezért a karáttömegben mért nagyobb kövek a keresettebbek, és nagyobb piaci értéket képviselnek. Napjainkban egy gyémánt csiszolása éppen olyan fontos, mint az első három tényező. A gyengén vágott kő tönkre teheti az értékes gyémánt értékét.

 

 

Mi a gyémánt minősítés?

Szín és a tisztaság kategóriáiban minősítik a gyémántokat. Nemzetközi osztályozási skálákat fejlesztettek ki annak biztosítása érdekében, hogy a gyémántok világszerte megfeleljenek a minőségnek és az értéknek.

 

 

Milyen gyémánt színek vannak? Gyémánt színskála.

A fehér gyémántokat a színhiány miatt értékelik. Minél közelebb van a színtelenhez a kő, annál nagyobb az értéke a piacon. A gyémánt színeződés rendkívül halvány is lehet, és gyakran a hozzá nem értő szabad szem nem tud különbséget tenni az árnyalatok között. A D, E és F betűkkel kategorizált gyémántokat kivételes fehér drágaköveknek tartják, G-L betűkkel pedig kevésbé értékes köveket jelölnek. Az M-Z betűk által jelölt kategóriákat "színezett" gyémántnak tekintik.

 

A színezett gyémántokat a színük intenzitása alapján osztályozzák, szemben a színtelenekkel. A leggyakoribb színezett gyémántok a sárga, barna (pezsgő és konyak), kék, zöld és rózsaszín. A színükért eladott gyémántokat "díszes" (fancy) gyémántként jelölik meg, és néhány szín felülmúlhatja a kivételes fehér gyémántokat árát.

 

Gyémánt színe

Szokatlan gyémánt színek

 

A szivárvány különböző árnyalatú gyémántjai egyre népszerűbbé válnak napjainkban. Szokatlan színárnyalatok, pl. Lilás-rózsaszín, sárgásbarna és szürkéskék, megtalálják az utat a világ legjelentősebb ékszerészeinek gyűjteményeibe. Az elmúlt években csak gyémántok világos árnyalatai, rózsaszín, kék és a sárga látszott a gazdag és híres kedvenceink az ujjain, gyémántok színeinek divata megváltozott.

 

Gyémánt színei

Mi a gyémánt tisztaság? A gyémánt tisztaság diagramja.

A gyémánton belüli hibákat zárványoknak nevezik. A zárványok gondot okoznak, mert zavarják a fénynek a gyémánton keresztül való áthaladását, ami azt eredményezi, hogy a kő kevésbé lesz ragyogó és ezért kisebb lesz az értéke. Az tisztaság nemzetközi szintje a gyémántokat a zárványok számával, valamint azok méretével és elhelyezésével jellemzi. A tisztasági értékek a hibátlantól, azaz a gyémántban nincsenek jelen zárványok, a tökéletlenig terjed, ami azt jelenti, hogy sötét zárványok szabad szemmel is láthatók.

A gyémánt tisztaság diagramja

Magyarázat minden egyes tisztasági kategóriához a következő:

Gyémánt tisztasági diagram

 

Mi a véres gyémánt?

 

A véres gyémántok kifejezést olyan gyémántokra értik, amelyeket a háborús övezetekben, például Sierra Leone-ban bányásztak. Az ilyen drágakövek bányászata nem csak férfiak és nők kényszermunkája, hanem gyermekeké is. A csiszolatlan gyémántokat titokban értékesítik, és a bevételeket többnyire a támadó hadseregek lázadóinak vagy katonai műveleteinek finanszírozására használják. A véres gyémánt további nevei a piros gyémántok, háborús gyémántok, forró gyémántok és konfliktus gyémántok. A kifejezések arra szolgálnak, hogy felhívják a figyelmet a gyémántkereskedelem negatív társadalmi és gazdasági hatásaira egyes országokban, vagy azt jelzik, hogy a gyémánt háborús övezetből származik. A kényszermunka mellett az ilyen gyémántokkal folytatott kereskedelem más súlyos társadalmi rosszakat is magában foglal, mint a megvesztegetés, a csempészet, a fenyegetések, a kínzás és a gyilkosság. Ezért hívják a "véres" gyémántoknak.

 

Véres gyémánt

 

Mi a szivárvány gyémánt?

 

A szivárvány gyémánt a szintetikus rutil (vagy titán-dioxid) kereskedelmi neve, amelyet 1948-ban vezettek be és vált népszerűvé néhány gyémánthoz közel álló tulajdonsága miatt, A szintetikus rutil törésmutatója 2,8 és diszperziója 0,33. Mindkettő magasabb, mint a gyémánté, így csiszolás után csillogóbb kinézetük volt, igaz a  Ezek a funkciók finomabbnak tűnnek vágáskor. Valójában a szintetikus rutil prizmás színei opálszerűek.

A szintetikus rutilát körülbelül 7 évig olyan gyönyörű nevekkel forgalmazták, mint a "szivárvány gyémántok". Ezek a nevek a csillogás és egyéb szempontok alapján a természetes gyémántra emelkedtek, ezzel is növelve a karát árakat. Mindazonáltal népszerűsége különböző okokból elmaradt.

Az egyiknél fő felhasználási módja a gyűrűbe foglalás volt, de a szintetikus rutil nem igazán alkalmas erre a célra. Törékeny és puha anyag, 6-os keménységű a Mohs Keménységi skáláján, így nem olyan tartós, hogy ellenálljon a gyűrűkbe foglalt köveknek kitett behatásoknak. Ezen felül a nyilvánvaló sárga árnyalatot is nehéz volt a gyártók orvosolni.Mi a fekete gyémánt?

Mint a fehér gyémánt, a fekete gyémánt is tiszta szén, de más kristályos szerkezettel. A fehér gyémántok rendezett kristályszerkezettel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a fény visszaverését. Ez kölcsönöz fényt és csillogást. A fekete gyémántoknak sokkal kompaktabb kristályos szerkezete van, amely képes a fényt elnyelni. Ez az oka, hogy nem ragyognak, ahogyan a fehér gyémántok csinálják, és általában nem a csillogás érdekében csiszolják. A fekete gyémántokat Carbonado néven adják el fancy gyémántként. Gyakorlatilag gyémántok, bár sokkal kevésbé népszerűek, mint a fehér drágakövek.

fekete gyémánt