preloader_img

Drágakövek listája

Mi a drágakő?

A drágakövek a sziklákból vagy ásványokból létrejött vizuálisan vonzó kövek. Gyakran használt ékszerek és divat kiegészítők alapanyagaként. A kifejezés az 1800-as évek közepén jött létre, és négy kő tartozott a megnevezésbe: Gyémánt, rubin, smaragd és a zafír. Mind a négy drágakő áttetsző, és a színük gazdagságát értékelik, kivéve a gyémánt, amelynek annál magasabb az értéke, minél színtelenebb.

Ritkaságuk, szépségük és előállításuk módja az, ami minden drágakő csábításának alapja.

 

 

Mi a különbség a drágakő és a féldrágakő között?

Drágakövek és féldrágakövek olyan kifejezések, amelyeket az 1800-as évek közepén hoztak létre a drágakövek leírására, amelyeket a ritkaság alapján kategorizáltak. A gyakrabban talált kőzeteket féldrágakőnek, és a ritkábban találtakat drágakövek nevezték, és értékesebbnek minősültek. A gyémánt, rubin, zafír, smaragd tartozott a drágakövek közé. Minden más kő féldrágakőnek minősült. A drágakövek és a féldrágakövek közötti különbség alapja a ritkaság és a minőség.

 

A drágakövek és a féldrágakövek megkülönböztetése és osztályozása ellenére nem feltétlenül igaz, hogy a drágakövek mindig értékesebbek vagy ritkábbak, mint egy féldrágakő. Például: A Tsavorite néven ismert zöld gránát féldrágakőnek minősül, ám értékesebb, mint egy smaragd drágakő. Az értéket több tényező határozza meg, és a drágakövek gyakran nem értékesebbek, mint a féldrágakövek, azonban a drágakő jelzőt még mindig világszerte használják ékszerek népszerűsítésére és értékesítésére.

 

 

Drágakövek listája. A gyémánt, a rubin, a smaragd, a zafír leírása

 

Gyémánt

 

A drágakövek listája legnépszerűbb drágakve a gyémánt. A gyémánt a legértékesebb drágakő, amely több millió év alatt formálódik. A gyémánt egy tiszta szénből létrejött ásványi anyag, amely a legkeményebb természetes anyag a bolygón. A gyémántok olyan kemények, hogy csak egy másik gyémánt segítségével lehet vágni vagy csiszolni. Maga a név a görög "adamus" szóból származik, jelentése "legyőzhetetlen". A gyémántok tipikusan színtelenek, de sárga, barna, zöld, szürke, fekete, rózsaszín, kék, vörös és lila kövek is megtalálhatóak a gyémánt színspektrumában. Az ékszer-minőségű gyémántokat a kékesfehértől a sárgáig terjedő szín alapján határozzák meg, a tisztaság pedig a tiszta és a hibás különböző szintjei között mozog. A gyémántok súlyát karátokban mérik - minél magasabb a karátsúly és a kő tisztasága, annál értékesebb a drágakő. Itt bővebben olvashatsz a gyémántról és gyémántcsiszolás formákról.

 Gyémánt

Smaragd

 

Fényes zöld színéről ismert, viszont a smaragd lehet akár kék vagy sárga árnyalata is, és minden színt elveszít, ha magas hőnek van kitéve. A törékeny külsejük miatt a smaragdok nehezen formálhatóak. A legrégebbi smaragdokat Felső-Egyiptomban bányászták Kr. E. 2.000 körül. Az aztékok és inkák is előszeretettel hordták a smaragdokat, és az indiai urak annyira tisztelték a köveket, hogy a szent szövegeket írtak rájuk, hogy rossz szellemeket űzzenek le velük. Történelmileg a smaragdokat Oroszországból, Ausztriából, Ausztráliából és Norvégiából bányászták. Ma a smaragd többségét Brazíliában, Zambiában és Kolumbiában találják.

 

Smaragd

Rubin

 

A rubin egy rózsaszín vagy mély vörös drágakő. A név a latin „ruber”, piros szóból származik. A rubinokról azt mondják, hogy vonzza a szerencsét a viselője számára. Az ősi hinduk úgy vélték, hogy a rubinok a gonosztól való védelem jelei. Ma a rubin a szerelmet és a szenvedélyt szimbolizálja. A rubint nagy értéket képviselt az ősi kínai harcosok számára, akikről ismert volt, hogy rubintokkal díszítették páncéljukat. Ma a legtöbb rubintot Afrikában és Délkelet-Ázsiában bányászák. A valaha legnagyobb bányászott rubin súlya négy font, a Liberty Bell Ruby, amit 2011-ben elloptak.

 

Rubin

Zafír

 

A zafírok különböző színekben található, de leginkább a kék árnyalatokhoz jellemzőek. Más színeket, például rózsaszín, fehér vagy sárga, általában fancy zafírnak nevezik. A kék zafír békét és nyugalmat jelent. Az ókori vallási írások sokszor kapcsolják össze a tisztasággal, a bölcsességgel, a lojalitással és a hittel. A zafírokat Afrikában és Ázsiában bányásztak, de megtalálhatók Ausztráliában és az Egyesült Államokban is. 

Zafír