preloader_img

Peridot információk

A Peridot az Olivin ásványok drágakőváltozata. Ez egy vas-magnézium-szilikát. A zöld árnyalata attól függ, hogy mennyi vastartalom van a kristályszerkezetben. A színek fényes lime sárgás-zöld színűtől az érzéki sötét levélzöldig (a pakisztáni Magas-Himalájából származó) kőkövek terjedhet. Jelenleg nagyon alul értékelt drágakőnek számít.

Mi a Peridot

Peridot története

A Peridot az augusztus hivatalos születéskőve. Úgy tartják, hogy mágikus képességekkel és gyógyító tulajdonsággal rendelkezik. A 2. évezred elején előszeretettel használták az egyiptomi ékszerekben az Asszuánból származó darabokat. A rómaiak "az este smaragdjának" hívták.

Peridot kinézete

Kizárólag a zöld szín árnyalataiban fordul elő. Az Arizonából származó Peridot általában lime-zöld színű barnás árnyalattal, a Kínából származóak lime-zöldek, Pakisztánból lime-zöld színűtől a mély levél zöldig, a Burmai pedig almazöld. A peridot erős kettős töréssel rendelkezik: kettős fénytörésnek is nevezik (ahol a fénysugár két sugárra oszlik) A nagyobb köveknél ez látványosabb, így keresztül nézve rajtuk a hátsó részek megduplázódhatnak.

Peridot tulajdonságai

Peridot tulajdonságai

Keménység a Mohs skálán: 6.5 Keménységű

Fénye: Üveges

Fajsúly: 3,32-3,37

Törésmutató: 1,65-1,69

Kettős törés *: 0,036 - Kétirányú

Hasítás: szegény

Kémiai képlet: (Mg, Fe) 2 SiO4

Kristály felépítése: A Pakisztánból származó kristályok prizmások, jól kialakítottak. Máshol kristályok többsége repedezett vagy kavicsos. A kristályok ortorombos szerkezetűek, rombusz alakú keresztmetszettel, törött vagy lekerekített felületek, homályos, üveges / zsíros fényűek.

Gyakori zárványok a Peridotban

A pakisztáni kövekben Ludwigit szálak találhatóak. Szintén előfordulhatnak fekete Kromit kristály zárványok melyeket kis felületi törések vesznek kőrül, melyek hasonlítanak a vízi liliomra. A barna csillámos zárványok az arizonai drágakövekre jellemzőek.

Peridot bányák

Saydan, Dar, Manrka-Kheil és Kurri bányák Pakisztánban. A Saydan és Dar bányák a közelmúltban bezárták az omlások miatt. Burmában a Pyaung Gaung bányák, Hebei tartomány Kínában & Peridot Mesa, San Carlos Arizona.

Peridot ára

A kisebb kövek nagyon ésszerű keretek kötött mozognak, de amikor a kövek meghaladják a négy karátot, akkor jelentősen megugrik az értékük. A szín élénksége és gazdagsága nagyban befolyásolja az értéket.

Peridot kezelés

Alkalmanként találhatunk epoxigyanta töltést, de ez nem gyakori.

A peridot egy ilyen alábecsült drágakő. Gyakran előfordul Peridot sokkal szebb zöld színben, mint a legjobb zöld turmalinok. Kiváló ár-érték arány, gyönyörűen szép.