preloader_img

Aranyozott ékszerek ápolása

Az aranyozott ékszer egy finom réteg

Platina, ezüst és a két 14k és 18k arany nem elpusztíthatatlanok. Aranyozott ékszerek még törékenyebbek.

 

Mennyire törékeny és vékony az aranyozás?

A karátos ékszerrel, az arany megkeményedését annak ötvözésével, más nemesfémek keverésével, keményítik meg az egész darabot.

A bevont darabon az arany csak egy nagyon vékony külső réteg-annyira vékony, hogy csak mikronban lehet mérni.

Egy mikron egyenlő egy milliomod méterrel és garantálom, hogy nem fogod megtalálni vonalzón az asztalfiókban.

Összehasonlítva futtatott ékszert az Arany ékszerek

Nagyon, nagyon vékony réteg szinte bármilyen anyagból hajlamosabbak a kárra, mint a vastagabb rétegek. Egy lap írólapot könnyebb elszakítani, mint egy kartonlapot. Nem igaz?

Beletelik egy kis erőfeszítésbe, hogy elszakíts egy gumiszalagot. Az autógumi szétszakítása már egy másik történet. Emiatt megéri, hogy óvatosan bánj a bevont ékszereiddel.

Aranyozott ékszerekre ható vegyi anyagok

Parfümök, krémek, testápolók és sminkek mind olyan anyagokat tartalmaznak, amely hatással lehetnek az futtatott ékszerekre. Egyes szappanok és mosószerek erősebbek, mint a többiek. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek savasok, egyesek lúgosak.

A lényeg az, hogy olyan anyagok melyek nem semlegesek, potenciálisan hatással lehetnek az futtatott ékszerekre. Nem vagyok vegyész, de szeretnék ajánlani néhány tippet az élet a futtatott ékszereid fényének megóvására.

Tíz módon a futtatott ékszereid megóvására:

1. Mosd meg a kezed, mielőtt fel vagy leveszed ékszereidet. 
2. Tedd fel fülbevalót miután parfümöt használtad.
3. Az ékszereket azután tedd fel miután testápoló vagy sminket használtad.
4. Vedd le a gyűrűt vagy karkötőt mielőtt paradicsomot vagy más savas zöldséget vágsz vacsorára.
5. Akkor is érdemes eltávolítani az ékszereket mielőtt pelenkát cserélsz a babán.
6. Kerüld a karkötő és nyaklánc egymáshoz dörzsölődését. Igyekezz kerülni, hogy a gyűrű odakoppanjon a pulthoz vagy a kocsikulcshoz.
7. Ne ússz az ékszerekel. Lásd alább. 
8. Ne viseld azékszereket, ha izzadtsz. Később tárgyaljuk. 
9. Óvatosan tisztítd az ékszerek, ne dörzsöld. Később tárgyaljuk. 
10. Tárold az ékszereket egy tasakban vagy puha ruhával elkülönítve más ékszerektől

Komolyan, víz árthat a bevonatnak

A klór és egyéb vegyszerek az uszoda vizében és pezsgőfürdő is kedvezőtlen hatással vannak az ékszerekre. Óceán sós vize is hatással lehet. Az óceán vize hosszabb idő lenne, de ha rendszeresen úszol az óceánban ez gyorsítani fogja a borítás bontásás.

Vedd le az aranyozott ékszereket, mielőtt klóros vízben úszol, legyen az a szomszéd kerti medence, vagy egy terasz jakuzzival. Te valószínűleg úszás a helyi tóban, vagy egy nyári zuhany nem árthat.

Az izzadság és a személyes PH szint

Végül, de nem utolsósorban, a saját test kémiai PH szintje kíméletlen lehet az ékszereidre. Csakúgy, mint a gyümölcs, egyesek savasabbak, mint mások. Attól függően, hogy milyen az étrended, nem ritka, hogy a pórusokon verejtékezett vegyi anyagok futtatott ékszereket ronthatja és elszínezheti.

Néhány ember jobban izzad, mint mások. Ha minden nap ki két órát töltetsz, a kondiban bölcs dolog lenne, ha levennéd futtatott ékszereket, mielőtt az edzőteremben érsz.  Másrészt, ha az íróasztal mögött ülsz naphosszat, biztonságosan maradhat rajtad aranyozott karkötő és nyaklánc.

A futtatott ékszerek tisztítása

A futtatott ékszereket rendszeresen tisztítani kell. Még akkor is ha biztos a gyűrű nem volt kitéve a fent említett anyagok bármelyikének, de a bőröddel már érintkezett-, amely izzad.

Ékszerek meleg vízzel kell mosni. Használj egy kis szappant, ha szükséges. Esetleges szennyeződést a lyukak és repedések közül egy régi, puha fogkefével tisztíthatod ki. Ha kell, fogkrémet használj, de csak egy sima fehérítő nélkülit.

Legyél gyengéd, és ne dörzsöld túl erősen.

Bizonyos esetekben a WD-40 egy jó tisztítószer a futtatott ékszerekre. Ez jobban eltávolítja szennyeződéseket és a ragadós anyagokat, mint a gyengébb szappan.

Mi a ródium?

Ródium egy tiszta ezüst színű-fehér elem. Egy a platina-csoport tagjai közül úgy, mint az irídium, ozmium, a palládium, platina és a ruténium.

A ródium rendkívül tartós, ellenáll a korróziónak és a karcolásoknak, és rendkívül nagy a fényvisszaverő tulajdonsága. Ezüst vagy fehérarany ékszereket szokták bevonni egy vékony réteggel. Ez a réteg egy kemény, kopásálló réteget képez az ékszer felületén, egy világos fehéres színt kapnak, nem oxidálódnak, így tovább megőrizik ragyogásukat és fényüket. Allergiamentes fém. Ezért kedvelik az allergiások a ródiummal bevont ékszereket.