preloader_img

Ezüst ékszer tisztítása házilag 13 furcsa módon

Ezüst ékszer tisztítása házilag 13 furcsa módon

Sokan a legismertebb módját választják az ezüst ékszer tisztításának, ami az ékszerész, vagy a néhány esetben drágának mondható ezüst tisztító kendő és paszta.

Most te is elérheted, hogy a bemattult ezüst ékszerek és tárgyak visszanyerjék eredeti fényüket, ha az alábbi módszerek egyikét használod az otthon, vagy az ékszeres dobozban található ezüst tisztítására.

 

Ezüst ékszer tisztítása alufóliával

ezüst tisztítása alufóliával

Patinás ezüst nem illik ehhez az alufóliás „recepthez”.  Forralj fel egy liter vizet, benne egy evőkanál szódabikarbónát és egy darab alumínium fóliát. Tedd bele az ezüstöt a fazékba 10 másodpercig, majd vedd ki egy kanál segítségével.  Varázslat! 

Ha nagyon erős az elszíneződés, akkor készíts egy sűrű masszát 1/4 csésze szódabikarbónából és két evőkanál vízből. Egy nedves szivaccsal dörzsöld át, majd bő vízzel öblítse le.

 

Mosópor

ezüst nyaklánc tisztítása házilag

Ahhoz, hogy az ékszerek, vagy ezüst ragyogjon, használj egy közepes méretű tálat alufóliával, és töltsd meg forró vízzel. Keverj össze egy evőkanál mosóport, majd áztasd be az ezüstöt egy percig. Öblítsd tiszta vízzel, majd szárítsd meg.

 

Ketchup

ezüst ékszer tisztítása házilag

Ezüst nyaklánc tisztítása ketchuppal? Igen.

 Nyomj egy kis mennyiséget egy papírkendőre és gyengéden dörzsöld át az elfeketedett területeken. Ha az ezüst nem lesz fényesebb, hagyd a ketchupot 15 percig rajta, dörzsöld át egy puha ruhával, majd öblítsd le tiszta vízzel. Olyan tárgyakat, amelyek bordázott részei vannak -mint pl. néhány gyertyatartó vagy evőeszköz- egy fogkefével tisztítsd meg a bemélyedéseit.

 

Kukoricakeményítőt

Ezüst ékszer tisztítása

A kukoricakeményítőből és vízből készült paszta is jó az ezüst tisztítására. Vidd fel egy nedves ruhával, hagyd megszáradni, majd dörzsöld le valami enyhén koptató anyaggal, mint a géz vagy egy durva kendő. Tipp: ha nincs kukoricakeményítő helyettesítheted tartárkrémmel is.

 

Kézfertőtlenítő

ékszer tisztítása otthon

Kézfertőtlenítő nem csak a baktériumok ellen harcol. Spriccelj néhány cseppet egy puha rongyra és dörzsöld be az elfeketedett részeket.

 

Citrom-lime és szóda

ezüst tisztító

Foglald vissza az ezüst ékszered ragyogását. Áztasd őket egy tál citrom-lime szóda koktélba egy órán át. Öblítsd le és szárítsd meg alaposan.

 

Ezüst tisztítása fogkrémmel

ezüst ékszer tisztítása fogkrémmel

Az ezüst ékszer tisztítása fogkrémmel nem is olyan vad ötlet, hiszen a fogkrémnek egy nagyon finom polírozó hatása van. Ha ezt a módszert választod, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem kell többe ezüst tisztító kendő, hogy tisztán tartsd az ékszereidet.
Nyomj ki egy kis mennyiségű fogkrémet egy rongyra, és dörzsöld át ezüst ékszered. Ezután öblítsd le-és láss csodát!

 

Ablaktisztító

nem kell többé ezüst tisztító kendő

Gondoltad volna, hogy az ablaktisztító az ezüst tisztítására is kíváló? Egy száraz rongy vagy egy fogkefe segítségével vissza tudod állítani az eredeti ezüst fényes állapotban.

 

Haj kondicionáló

A feketedés elleni harcban a haj kondicionáló is segíthet. Dörzsöld át a kifényesített ezüstöt, hogy tovább megmaradjon ragyogása.

 

Kréta

Az ezüst evőeszköz fényesek maradnak, ha egy darab krétát teszel a fiókban, ahol tárolod őket. A kréta magába szívja a nedvességet, megakadályozva az elszíneződést.

Ammónia

10 perces áztatás egy csésze meleg víz és 1/2 csésze tiszta ammónia oldatban. Óvatosan töröld tisztára.

 

Ezüst tisztítása ecettel

Ezüst tisztítása ecettel

Visszatér az evőeszközök és ékszerek csillogása és ragyogása, ha 1/2 csésze fehér ecetet összekeversz 2 evőkanál szódabikarbónával és ázni hagyod két-három órán keresztül. Öblítsd le hideg vízzel, és alaposan szárítsd meg.

 

Citrom lé és só

Ezüst tisztítása

Keverj össze egy evőkanál citromlevet, 1 ½ csészényi vizet és ½ csészényi tejport. Ha ebbe áztatod egy éjszakán keresztűl ezüst ékszereid, reggelre újra ragyogni fognak.

2hozzászólás

  • Avatar
   alanna
   júl 15, 2018

   A textilpelenka+zsebkendő, és hintőpor hármas is beválik, ha fogkrém nincsen itthon.

  • Avatar
   Smithd812
   aug 9, 2018

   I truly prize your function, Wonderful post. ddddekbdebaagdka